Utbildning: Musikhögskolan samt Operahögskolan i Stockholm.

Sara Olsson debuterade på Kungliga Operan 1994 i titelrollen i Puccinis Madame Butterfly, och har sedan dess varit anställd på Operan.

Roller hon sjungit på Kungliga Operan är bl.a 

W.A. Mozart:   Grevinnan i Figaros Bröllop, Pamina i Trollflöjten, Fiordiligi i Cosi fan tutte, Donna Elvira i Don Giovanni. G.Puccini: Cio-Cio San i Madame Butterfly,  Mimi i La Boheme, Manon Lescaut i Manon Lescaut. G.Verdi:  Desdemona i Othello, Leonora i Il Trovatore,  Alice i Falstaff,  Dorothea i Stiffelio.R.Wagner: Freja i Rhenguldet,   Gutrune i Ragnarrök,  Helmvige samt Ortlinde i Valkyrian,  Blomsterflicka i Parsifal. R.Leoncavallo: Nedda i Pagliacci.A.Berg: Marie i Wozzeck. B.Smetana: Marenka i Brudköpet. J.Strauss: Rosalinda i Läderlappen. Nicolais: Fru Flod i Muntra fruarna i Windsor. G.Bizet: Micaela i Carmen.

Sara Olsson har också sjungit många nyskrivna verk både på operascenen och i konsertsammanhang. Nämnas kan rollen som Felicia i Sven-David Sandströms Staden, Angele i Kurt Weills opera Ett foto av självaste Tsaren samt Ingeborg i Franke-Bloms opera H.P.

Närmast väntar rollen som Mme Lidoine i Poulenc’s opera Les Dialogues des Carmelites.

Andra engagemang: Har sjungit ett flertal gånger både vid Vadstena Akademien och Drottningholms Slottsteater, bl.a. som Ghita i Martin y Solers Una cosa rara